Knogleskørhed

Hvis du har fået konstateret knogleskørhed, og har lyst til at høre om muligheden for at deltage i et klinisk forsøg, så udfyld venligst kontaktformularen til højre, eller se under igangværende studier

Knogleskørhed (osteoporose) er en tilstand karakteriseret ved fald i knogletætheden og dermed reduktion af knoglestyrke. Knogleskørhed i sig selv giver ingen symptomer. Derfor er patienter ofte ikke bekendt med deres knogleskørhed, før de oplever et smertefuldt knoglebrud. Disse knoglebrud kan opstå ved dagligdagsbelastninger. De kan være ledsaget af smerter, men de kan desuden opstå uden symptomer og dermed først blive opdaget i forbindelse med billeddannelse fx røntgen eller MR-scanning.


Normalt opbygges knogletætheden gennem barndommen og når sit højdepunkt omkring 25-års alderen. Hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år rammes af knogleskørhed*. Det accelererede knogletab efter overgangsalderen er en hyppig årsag til knogleskørhed hos kvinder, også kaldet postmenopausal osteoporose.


Knogleskørhed forårsages af mange forskellige faktorer så som knogleskørhed i familien (arvelighed), lav kropsvægt, mangel på motion, omfattende alkoholindtag, lavt østrogenniveau hos kvinder, lavt testosteronniveau hos mænd, D-vitamin mangel og indtagelse af binyrebarkhormon.
Patienter med knogleskørhed identificeres ved at bruge en såkaldt DXA-scanner. Scanningen udsætter patienten for en meget lav stråledosis, og den måler knogletætheden.

Det er vanskeligt at genopbygge knogler, og derfor er forebyggelse lige så vigtig som behandling.

Følgende punkter er knogleskørhedsforebyggende og -behandlende foranstaltninger:
• Livsstilsændringer (så som rygeophør og begrænset alkoholindtagelse)
• Regelmæssig motion
• Indtagelse af varieret kost med tilstrækkelig mængde af kalk og D-vitamin
• Medicin, som bremser tab af knoglestyrke og i nogle tilfælde øger knoglestyrken

*osteoporose-f.dk

Bliv kontaktet

Bliv kontaktet Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/InsertUmbracoFormWithTheme.cshtml)
Bliv kontaktet
Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/InsertUmbracoFormWithTheme.cshtml)